Onnistuneen kesäloman reseptiin kuuluu lepoa, hyvää ruokaa ja tietysti ravintoa sielulle elämyksellisen arkkitehtuurin muodossa. Kokosimme vinkkilistan kiinnostavista matkakohteista arkkitehtuurinnälkäisille kesälomalaisille.
Arkkitehti Harri Viljamaa suosii yleensä luontomatkailukohteita, ja kesäloman vinkkilistaksi meinaakin muodostua kokoelma toinen toistaan hienompia melojan paratiisikohteita. Arkkitehtuurinnälkään Harri kuitenkin suosittelee Kroatian Plitviceä.
“Plitvicen kansallispuisto on henkeäsalpaava paratiisi, jossa voi ihailla luonnonarkkitehtuuria parhaimmillaan. Sadat vesiputoukset luovat ennenkokemattoman hienot puitteet. Luonnonpuisto tarjoaa lisäksi mahtavat mahdollisuudet lukemattomien eläinten tarkkailulle mukaanlukien kalat ja käärmeet.”
Plitvicen kansallispuisto sijaitsee Kroatiassa Dinaarisilla Alpeilla. Se on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon vuodesta 1979 alkaen. Suojellulla alueella on tiukat rajoitteet ihmisten liikkumiselle ja määrille.
Harri Viljamaa
Arkkitehti, jonka intohimona on luonnossa liikkuminen meloen tai retkiluistimin.
Suuntaako kesälomareittisi kenties kohti Lahtea? Tätä kaupunkia harvemmin mainostetaan kiehtovana arkkitehtuurimatkailun kohteena, mutta Lahdessa on kuin onkin paljon nähtävää. Lahtelaislähtöinen arkkitehtimme Oona Länsisalmi kertoo, että kaupunki pitää sisällään lukuisia loistavia arkkitehtuurin helmiä, joista huokuu mielenkiintoisella tavalla teollisen kaupungin historia.
Lahden rikas historia teollisuuskaupunkina näkyy erityisen hyvin Lahden rakennustaiteessa, ja etenkin viime vuosina kaupungissa on panostettu alue- ja rakennussuunnittelulla teollisuushistorian esille tuomiseen.
“Malskin alue on uusi kaupunkilaisten, yritysten ja kulttuurin ydin, josta löytyy tänä vuonna avautunut entiseen Lahden Mallasjuomatehtaaseen suunniteltu Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva. Lahden keskustasta pääsee kävelleen Vesijärven rantaan. Matkan varrella voi nauttia kahvikupin entisen funkkis linja-autoaseman ravintoloissa."
Lahden vahva identiteetti teollisen muotoilun edistäjänä näkyy Vesijärven satama-alueen rantaraitilta löytyvistä puutaideteoksista. Vesijärven satamassa on yhdistetty mielenkiintoisella tavalla uutta puuarkkitehtuuria punatiilisiin teollisuusrakennuksiin Sibeliustalossa ja Piano-paviljongissa. Satamassa ennen kulkeneiden junaraiteiden alue on uudistettu kaupunkilaisten viihtyisäksi kaupunkitilaksi ja vanhojen asemarakennusten ja junalaitureiden terasseilla voi nauttia kesätunnelmasta parhaimmillaan.
Oona Länsisalmi
Vastavalmistunut arkkitehti, joka arvostaa aktiivista kaupunkikulttuuria ja monipuolisia kaupunkitiloja.
Arkkitehti Anna-Leena Salo huomauttaa, että mistä tahansa kohteesta löytyy mielenkiintoista tarkkailtavaa, kunhan asioita katsoo uteliain mielin.
"Oikeastaan ei ole väliksi mikä matkakohde on. Kohdetta tärkeämpää on muistaa katsoa katutasoa korkeammalle, pysähtyä, tutkia ja seikkailla. Ihan omasta kotikaupungistakin saattaa löytää uusia arkkitehtonisia ihmeitä joita ei ole ennen huomannut koska on arjen kiireessä tullut kiidettyä laput silmillä paikasta toiseen. Anna katseen harhailla detaljeissa ja rakenteissa sekä sisä- että ulkotiloissa. Jos kuitenkin yhtä kohdetta suosittelisin kesämatkaajalle Suomesta, se olisi Hvitträsk."
Hvitträsk on Gesellius-Saarinen-Lindgren -arkkitehtikolmikon erämaa-ateljee ja asunto, joka on ainutlaatuinen kansallisromanttinen rakennus josta voi löytää myös selkeitä vaikutteita Iso-Britannian Arts and Crafts -tyylisuuntauksesta. Hvitträsk sijaitsee Kirkkonummella (Hvitträskintie 166) kauniissa Vitträsk-järven maisemissa. Hvitträsk sijaitsee pienen matkan päässä historiallisesta Kuninkaantiestä, jonka varrella voi tutustua myös Alvar Aallon suunnittelemaan Paimion parantolaan tai kauniiseen Fiskarsin kylään.
Anna-Leena Salo
Nuori arkkitehti, joka matkustelee paljon ja tykkää ihmetellä ympäristöään.